De aanleiding

Het begin van een nieuw hoofdstuk

In de loop van de tijd zijn er vele veranderingen geweest in de parochie van Loo. Het kerkbezoek liep terug. De parochie was inmiddels gefuseerd en opgenomen in de Sint Willibrordusparochie in Zevenaar. Er waren nog maar af en toe kerkdiensten in het kerkgebouw van Loo.

Begin juli 2019 lichtte het bestuur van de Sint Willibrordusparochie de locatieraad van Loo en andere plaatsen in over de voorgenomen kerksluitingen. Die veranderingen waren nodig omdat het pastoraal en liturgisch gebruik van vele kerkgebouwen gestaag afnam. Voortgaande krimp dwong tot deze ingrijpende keuze.

Een paar mensen uit Loo besloot de handen ineen te slaan om te kijken of het gebouw overgenomen kon worden door de gemeenschap zelf, middels een stichting, die zich ten doel heeft gesteld een dorpshuis in het gebouw op te zetten.

Enquête

Gemeenschappelijke besluitvorming

Er is een enquête verspreid over 450 huisadressen in Loo. 234 mensen namen de moeite om de enquête in te vullen! Met dat ruime resultaat was er veel bruikbare informatie voorhanden.

Uit de enquêteresultaten kwam duidelijk naar voren dat een meerderheid het kerkgebouw wilde behouden voor de gemeenschap. De inrichting van het kerkgebouw mocht wel veranderen en men gaf aan het op prijs te stellen als er verschillende activiteiten beschikbaar zouden komen in het gebouw. Bovendien gaven zo’n 50 respondenten aan vrijwilliger te willen meehelpen!

De stichting

Een nieuwe toekomst voor het kerkgebouw

De resultaten van de enquête gaven ons positieve energie en de impuls om door te gaan op de ingeslagen weg om van het kerkgebouw een ontmoetingscentrum te maken.

Om de zaken ook juridisch en financieel goed te kunnen regelen is er een stichting opgericht.
Op 6 mei 2021 is de ‘Stichting Kerkelijk Erfgoed Loo’ opgericht en ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer: 82760616.

Op 1 juli 2021 is de ANBI functie toegekend aan de stichting onder RSIN nummer 8625 94 303. Op 25 oktober 2021 is het kerkgebouw via de notaris overgedragen aan de stichting. Daarmee is de stichting SKEL nu de rechtmatige eigenaar.