Ontdek de geschiedenis van Loo en de Sint-Antonius Abtkerk

Op deze pagina kunt u meer te weten komen over de fascinerende geschiedenis van Loo en de prachtige Sint-Antonius Abtkerk. Hier delen we enkele opmerkelijke feiten en details over onze historische locatie en het culturele erfgoed van Loo.

Geschiedenis van Loo en de Sint-Antonius Abtkerk

In de vijftiende eeuw stond er in Loo al een kapel, gewijd aan de H. Antonius Abt. Deze kapel is van groot historisch belang en is de voorloper van de huidige Sint-Antonius Abtkerk. In 1858 werd de kapel tot parochiekerk verheven. Bij die gelegenheid werden de buurtschappen de Husselarij en de Loowaard van Groessen afgescheiden en bij de nieuwe parochie in Loo gevoegd.

De huidige Sint-Antonius Abtkerk werd in 1878 gebouwd naar een ontwerp van A. Tepe. Het is een prachtig voorbeeld van een neogotisch kerkgebouw en staat bekend om zijn architecturale schoonheid. Hoewel de kerk geen toren heeft, was deze oorspronkelijk wel voorzien, zoals blijkt uit de grote boog in de westvleugel.

Tijdens de laatste oorlogsmaanden in het voorjaar van 1945 raakte de kerk beschadigd, maar dankzij restauratiewerkzaamheden in de jaren 70 van de vorige eeuw is de kerk in haar oude glorie hersteld.

Interieur van het Kerkgebouw

Binnen in de kerk treft u een beeld aan van Onze Lieve Vrouw van het Heilig Hart, een reden waarom veel mensen op bedevaart gaan naar Loo. De devotie tot Onze Lieve Vrouw van het Heilig Hart werd in 1874 naar Loo gebracht. Daarnaast staat er sinds 1977 een orgel afkomstig uit het Johannes de Deo ziekenhuis te Utrecht.

De klokkenzolder herbergt enkele historische klokken, waaronder de oudste klok van de gemeente Duiven, gegoten omstreeks 1600 door Hans Falck van Nuerenberg.

Processie

Jaarlijks trekt op kermiszondag, de eerste zondag na 15 augustus, een processie door het dorp. Dit eeuwenoude gebruik gaat terug tot de tijd dat Loo tot 1816 tot het hertogdom van Kleef behoorde.

In vroegere tijden was er ten noorden van de kerk een processiepark, ook wel bekend als het ‘buske’ of bosje, dat in 1875 ontstond. Helaas is dit park inmiddels verdwenen. Achterin het kerkhof bevindt zich een Mariakapel met een Mariabeeld dat werd geïntroduceerd tijdens het Loofeest van 1923.

We nodigen u van harte uit om Loo te bezoeken en deze rijke geschiedenis en tradities zelf te ontdekken. Voor meer informatie en details over evenementen in het Huis van Loo, kunt u gerust contact met ons opnemen.